27 Aralık 2016 Salı

Anaokulu Ve Huzurevi Komşu Olursa


“ Nesiller Buluşuyor” Projesi
3 ve 5 yaş çocuklarının neşe ile eğitim öğretim aldığı, evlerinden sonra okullarını ikinci bir yuva, okuldaki öğretmenleri ve arkadaşlarını ikinci bir aile bilen mutlu çocukların okuluyuz biz. Semtimizde birçok anaokulu ve huzurevleri bulunmakta. Komşuyuz J. Biz bunu nasıl fırsat eğitimine çevirebiliriz diye düşününce “Nesiller Buluşuyor” projesi yaşam buldu. Günümüzde çekirdek aile modelleri çoğunlukta, çocuklarımız ebeveynleri ve yaşıtlarından başka yaş aralığında bireylerle pek karşılaşamamaktalar. Bu proje ile kuşaklar arasında buluşma mümkün kılındı. Özel Sevgi 2 Huzurevi ile Özel Gökkuşağı Ağacı Anaokulu olarak komşuluğumuzu proje ortaklığına döndürdük. 2016 Ekim ayında başlayan proje 2017 Mayıs ayına kadar sürecek.
Projenin amacı kuşaklararası etkileşimi ve iletişimi sağlamaktır. Bu proje ile kendini hayatın dışında kalmış hisseden yaşlılarla, 3 ve 5 yaş arası küçük çocuklar bir araya getirildi.
Bu proje ile yaşlılar ve küçük çocuklar birlikte zaman geçiriyorlar; müzik dinliyor, dans ediyor, resim yapıyor, birlikte yemek yiyor, kutlamalar yapıyorlar….
Bu etkinliklerin her iki yaş grubundakilere de olumlu anlamda bir şeyler kattığı muhakkak:
Küçük çocuklar yaşlılık ve yaşlanmayla ilgili bilgi sahibi oluyor, yaşlılarla ve engelli insanlarla sağlıklı iletişim kurmayı öğreniyor, kendilerinden çok daha fazla deneyim sahibi olan yaşlılardan öğreniyor ve koşulsuz sevgiyle tanışıyorlar.

Huzur evi sakinleri penceresinden bakılınca, yaşlılarımız “işleyen demir ışıldar” diyerek proje kapsamında yaşanmışlıkların etkisiyle artık daha mutlular. Kendilerini sosyal hayattan izole edilmiş veya yalnız hissetmelerinin ve bunun sebep olduğu depresyon ve benzeri rahatsızlıkların da önüne geçilmiş olmakta.
Bu ve benzeri projelerle yaşayarak öğrenme sağlandığından, kazanımları çok yüksek olmakta. Okullarda ve diğer kurumlarda, bununla beraber sivil toplum örgütlerinde de benzer veya farklı projeler ile süreçte var olmak, sosyal duygusal faydayı bireylerin kazanmasının yanında kurumlarda, toplum ve dünyaya da kazanımları sayılamayacak kadar çok olmaktadır.

            
ÇOCUKLARIN KAZANIMLARI:
     1.      Yaşlılık ve yaşlanma süreciyle ilgili bilgi sahibi olmak,
     2.      Yaşlılarla ve engelli insanlarla sağlıklı iletişim kurmayı öğrenmek,
     3.      Kendinden 2 – 3 kuşak farkı olan insanlarla sosyalleşmek,
     4.      Yaşlanmanın korkulacak / kötü bir şey olmadığını göstermek,
     5.      Koşulsuz sevgiyi, önem vermeyi, yardımlaşmayı yaşamak / öğrenmek,
     6.      Başkalarının duygu ve düşüncelerine önem vermek / saygı göstermek,  
     7.      Farklılıklara saygı göstermek,
     8.      Nezaket kurallarına uymayı öğrenmek.

YAŞLILARIN KAZANIMLARI:
   1.      Küçük çocuklarla etkileşime geçebilme fırsatı bulmak,
   2.      Çocuklarla oynarken fiziksel aktivitelerde bulunmak / hareket etmek,
   3.      Çocuklarla onların ortamında eğlenerek mutlu olmalarını sağlamak, böylece sosyal – duygusal alanda kazanım edinmek,
   
      4.      Yaşadığı deneyim, bilgi ve tecrübeyi alt kuşaklara aktarma imkanına sahip olmak,
      5.      Çocuklara rol model olma fırsatı yakalamak,
      6.      Çocukların değerler eğitiminde aktif rol almak,
      7.      Kendini artık hayatın dışında hisseden yaşlıları tekrar hayatın içine çekerek, kendilerini gerekli ve önemli hissetmelerini sağlamak.  
     
      " Bu günün küçükleri yarının büyükleridir." ( M.K. Atatürk ) Bu gün çocuklara yapılan hizmet yarınların umududur....

Sahide KIZILKAYA

Özel Gökkuşağı Ağacı Anaokulu Müdürü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çeldirici implantları temizlemeye var mısın?

Bugün hemen şimdi tüm realiteleri değiştirecek neyi farklı olabilirim ya da yapabilirim? Dedik ya sabahtan 30 kere 😃 üstüne bu post bi fark...