13 Temmuz 2016 Çarşamba

ÇOCUKLA YOLCULUK

Çoğu ebeveynde çocuklarla yolculuk yapmanın endişesi ve sıkıntısı vardır. Bu nedenle yaklaşan Ramazan Bayramı’nı da düşünerek çıkılacak yolculuklarda kaygı ve sıkıntının azalması ve huzurlu, unutulmaz bir yolculuk için bazı ipuçlarını sizlerle paylaşmak istedim. Genellikle kendi araçlarında yolculuk yapan velilerimizi düşünerek hazırladığım bu yazıda paylaşacaklarım umarım işinize yarar ve zevkli bir yolculuk için size kılavuzluk eder. Altını çizmek istediğim konu; Çocukla Çocuk Olmanızdır...

Yolculuklar çocukla kaliteli zaman geçirmek için bulunmaz fırsatlardır. Böyle düşündüğünüzde, kendinizi de onun yerine koyarak yaptığınız her paylaşımda "seyahat etmeyi seven" çocuklar yaratmak elinizdedir. Onların kıpır kıpır olduklarını, çabuk sıkıldıklarını, sürekli istekleri olduğunu ve bu yüzden söylediğiniz çoğu şeyi duymadıklarını bilirseniz, bu gerçekleri önünüze koyar ve dikkate alırsanız, çocuklarınızla çocuk olursanız unutulmaz yolculuklara imza atarsınız. Onlardan bir yetişkin gibi davranmalarını beklememeliyiz. Onları biblo gibi koyduğumuz yerde saatlerce duracaklarmış gibi görmemeliyiz.


İşte keyifli bir yolculuğun ipuçları;


Çocuğumuzla birkaç gün önceden sohbete başlamalıyız. Nereye, hangi araçla gideceğimizi, ne kadar süreceğini, yolculukta uymamız gereken kuralları örneğin istediğin eşyanı oyuncağını şu kutu ya da çantaya alacak kadar alabilirsin (yoksa tüm odaya götürmek isteyebilir), istediğin oyuncağın ile oynayabilir, kendi kendine ya da kardeşinle oynayabilirsin ama kardeşinle kavga edemezsin. Çünkü babanın dikkati dağılır arabamız bozulur ve tatilimiz yarıda kalabilir, gibi açıklamalar ile anlatabiliriz. Tabi tüm kurallara uymasını beklemeyin ancak yine de aksilik ve sıkıntılar azalır, sakin ve bilinçli bir yolculuk geçirmenize yardımcı olur.


Yolculuğa başladık, 2-3 saatte bir mola vermeliyiz. Dışarı çıkıp hava alıp hareket etmelerini sağlamalıyız. Onlar koşmak ve hareket etmek isterler uzun süre arabada tutmak size de ona da işkence olabilir yoksa. Yolculuk sırasında çocukla çocuk olun, inanın çok eğleneceksiniz.
Size birkaç oyun örneği:

Sürekli ne zaman geleceğiz, ne zaman bitecek yol demesini istemiyorsanız;


Bilet Oyunu: Bilet tasarlayın yolculuktan önce biletlerin üzerine kocaman numaralar yazın: 1-2-3.. Sayıları da öğretmiş tekrarlamış olursunuz. Gideceğiniz mesafeyi önceden hesaplayın ve ona gerekli sayıda bilet verin. Her 1 saat veya yarım saatte bir bilet isteyin ondan. Bilet verdikçe yolun azaldığını görecek, hedefe ne kadar kaldığını tahmin edecek, eğlenecektir. Ben Kimim Oyunu:Bir hayvan sesi çıkarın ve ondan hangi hayvana ait olduğunu tahmin etmesini isteyin. Bir süre sonra rolleri değişin. "Ali Baba'nın bir çiftliği var" şarkısını söyleyin. Bu şarkıya bayılırlar.


Şarkı Söyleyelim: Yukarıdaki oyunlardan sonra hazır motive olmuşken hemen bu oyuna geçerek çocuğunuzun bildiği şarkıları söyleyebilirsiniz. Ardından da yolculuk için yeni müzik CD’si alıp yolda beraber öğrenebilirsiniz. Dönüşte okulunda veya gittiğiniz yerde annem veya babam öğretti diye sizinle gururlanacaktır. Havada Bulut Gel

Sen de Bunu Unut Oyunu: Değişik biçimli bulutlar seçerek bunların neye benzediklerine dair fikir yürütün. Mutlaka biri koyuna, köpeğe, kuşa benzer nedense. Bulutlar size yardımcıdır.

Komik Sesler Oyunu: Yolda sık görebileceğiniz şeyler için birer ses seçin: Otomobil için, dütdüt; kamyon için, datdat; ağaç için, çapçap; köpek için, hevhev gibi. Yaşa göre oyunu derecelendirmek elinizde. Önce görüp komik sesi çıkaran kazanıyor.

Yemek Zamanı: Yemeği de yolculuklarda oyuna dönüştürün. Kız olsun erkek olsun bayılırlar buna. Koltuğuna bir yemek masası monte edin. Marketlerde pratik ürün olarak vardır ya da yaratıcılığınızı kullanın. Oyuncak bardak tabak da ekleyin. Ne verseniz yiyecektir. Üzerinde hem yemek yesin hem de oyun oynasın.

Sevdiklerinizle; mutluluk ve sağlıkla güvenle geçireceğiniz nice yolculuklarınız ve bayramlarınız olsun.
Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

Sahide KIZILKAYA
Okul Öncesi Eğitimcisi

 (ÇOCUKLA YOLCULUK  Kilizman Postası/yıl.4 sayı.85 yayınlandı. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çeldirici implantları temizlemeye var mısın?

Bugün hemen şimdi tüm realiteleri değiştirecek neyi farklı olabilirim ya da yapabilirim? Dedik ya sabahtan 30 kere 😃 üstüne bu post bi fark...